top of page

Uenig om å servere alkohol under ski-VM i 2025

Oppdatert: 9. feb.

Prosjektleder Marte Mandelid i prosjektet vårt Idrett Uten Alkohol ble for noen uker siden intervjuet av NRK, og fikk dele vårt syn på saken om at alkohol ikke hører til i idretten.


Illustrasjon: Asplan Viak/Ski-VM 2025.


"Vi mener at idretten skal være rusfri sone, og at idrettsglede – det skal komme fra idretten", sa Mandelid i intervju. Vi i DNT – Edru Livsstil er enig i denne uttalelsen, og vi jobber for flere alkoholfrie soner og møteplasser i samfunnet, og idretten er en av dem. Vi synes det er dumt om alkoholen skal være årsaken til at flere velger å dra på et slikt stort idrettsarrangement, hvor fokuset egentlig bør være på idretten.


Inger Lise Hansen generalsekretær i Actis skrev nylig en kronikk om denne debatten, og hun er også tydelig på at alkoholservering under ski-VM i 2025 ikke er en god ide. Hun poengterer mot slutten at idretten må "gi et tydelig signal om at man kan ha det gøy uten alkohol". En bør derfor fronte at idrettsglede og god stemning ikke trenger å assosieres med alkohol, det går ann å ha det gøy uten alkohol!


VM-sjef Åge Skinstad legger vekt på ønske om å ha et "totalarrangement", og inkluderer alkohol som en del av denne opplevelsen. Men en må ikke glemme barna. Vi ønsker å rette fokuset på barna, og mener at der barn og unge ferdes bør det ikke være alkohol tilstede. Om dette skal være et inkluderende arrangement som er for alle, er det minst like viktig å tenke på å skape gode minner for barna. Vi mener at dette burde være et alkoholfritt arrangement hvor en også tenker på barnas totalopplevelse, der de kan komme uten å måtte bli eksponert for alkohol rundt seg. Det blir derfor viktig å ikke bare ta hensyn til de som ønsker å drikke, men også å ta hensyn til barna og andre som ikke ønsker å drikke. En må heller ikke glemme de som sliter med rus, eller bor i et hjem hvor en eller to foreldre sliter med rus - vi ønsker at de også skal få komme på et slikt arrangement uten å måtte bli eksponert for alkohol rundt seg.


Vi mener at det alltid er tryggest uten alkohol. Det er ingen garanti for at alkoholserveringen kan bli en god opplevelse, selv i kontrollerte former og områder. Når slike arrangementer tidligere har fungert uten alkohol, hvorfor skal en begynne med alkoholservering nå? Målet bør heller være å skape gode idrettsminner for mennesker i alle aldre, uten alkohol!


NRK har lagt ut mulighet for å stemme på om: "bør det serveres alkohol under idrettsarrangement?". 61% har svart "ja" med ønske om alkoholservering under idrettsarrangement. La oss snu denne trenden, og kryss av her for "nei" om du er enig i at idrettsarrangementer ikke bør servere alkohol.


Skjermbilde fra NRK, kilde nr 1


Våre kilder, les gjerne sakene under!

Comments


bottom of page